Tips & Inspiratie - Eettafel kiezen: welk materiaal is het gemakkelijkst in onderhoud? Check hier onze tips. - Umber & Smoke
  • Lorem ipsum

Eettafel kiezen: welk materiaal is het gemakkelijkst in onderhoud? Check hier onze tips.

13 Oct 2023
door Umber & Smoke

Tafels zijn verkrijgbaar in veel verschillende materialen. Welk materiaal je het best kiest, hangt af van jouw smaak en voorkeuren. Wij geven hier een overzicht van de meest voorkomende materialen voor eettafels en hebben ze gerangschikt van meest onderhoudsvriendelijk naar minst onderhoudsvriendelijk (naar onze mening, dit kan voor iedereen anders zijn natuurlijk!).

  1.         Keramiek

De makkelijkst te onderhouden tafel bij uitstek is met een keramisch blad, daar zal iedereen het over eens zijn. Een keramisch tafelblad is zowat het enige tafelblad dat écht bestendig is tegen vlekken, en daarnaast is het ook nog eens krasbestendig, hittebestendig en heel gemakkelijk schoon te maken. Je hoeft het blad ook nooit opnieuw te behandelen.

Er zijn verschillende soorten keramische tafelbladen, in elke stijl vind je wel iets, en het bestaat zowel in matte als glanzende afwerkingen. 

Prijsklasse van een eettafel voor 6 personen schommelt rond de 2000 euro.
Keramische tafel

  1.         Mortex

Een Mortex eettafel is stijlvol én sterk. Mortex is een oppervlaktemateriaal op basis van polymeercement (en zeker niet te verwarren met betonnen tafels, meer daarover hieronder.) Mortex is waterdicht en dus zeer eenvoudig in onderhoud. Het is niet gevoelig voor vlekken (als je de vlek niet te lang laat liggen kan het zeker tegen de veelvoorkomende (vet)vlekken van eten en drank.) Het is ook hittebestendig en het is bestand tegen slijten en barsten, waardoor deze tafels ook heel lang meegaan. Je hoeft een Mortex eettafel ook niet opnieuw te behandelen, behalve als je voor een outdoor exemplaar gaat.

Mortex eettafels zijn uniek, warm, en kan je in alle mogelijke vormen en kleuren krijgen; Ze zijn dus niet alleen prachtig, maar ook nog eens onderhoudsvriendelijk! Het enige nadeel is het hogere prijskaartje - een mortex tafel is een investering.

Prijsklasse van een mortex eettafel voor 6 personen schommelt rond de 3000 euro.

Opgelet voor mortex look-alikes zoals een tafel in beton (ciré). Deze zijn heel poreus en dus heel vlekgevoelig. Ze gaan ook sneller barsten en zijn dus niet te vergelijken met echte mortex.
Mortex Tafel

  1.         Glas

Een eettafel van glas is helder, neutraal en brengt een egale look in de eetkamer. Omdat de tafel transparant is, geeft het een ruimtelijk gevoel en is de tafel ideaal voor een kleine ruimte. Een glazen tafel vraagt weinig onderhoud en de meeste vlekken laten zich gemakkelijk verwijderen, maar het grote nadeel is het vele poetswerk: stof, vingerafdrukken en andere vlekken zijn snel te zien op het tafelblad. Bovendien is een glazen tafel naar veiligheid misschien niet altijd de beste keuze met kleine kinderen in huis.

Een glazen eettafel voor 6 personen heb je in alle prijsklassen.
Glazen tafel
 

  1.         Fineer

Een eettafel van fineer is gemaakt van een drager (zoals MDF of multiplex) met een dun laagje hout erop. Hierdoor heb je een tafel met de mooie uitstraling van hout en de voordelen van kunststof: een licht gewicht, minder onderhoud en goedkoper dan een massief houten tafel.

Vaak is de houtlaag beter geschuurd en vernist dan een volhouten eettafel, waardoor die iets bestendiger is dan vlekken. Fineer hoef je niet elk jaar opnieuw te behandelen.

Binnen fineer tafels heb je nog heel veel kwaliteitsverschillen, daarom vind je eettafels in fineer ook in alle prijsklassen.
Agalon tafel

  1.         Volhout

Volhout komt met verschillende afwerkingen, die een grote impact hebben op de onderhoudsvriendelijkheid van de tafel. Bij tafels van onbehandeld hout zouden wij altijd aanraden om deze eerst te behandelen alvorens te gebruiken. 

Een echte houten tafel is duurzaam en heeft een mooie natuurlijke uitstraling. Hout vergt echter wel veel onderhoud. Dit materiaal is namelijk gevoelig voor temperatuur, licht en vocht. Daarom moet je hout regelmatig opnieuw behandelen en bovendien voorzichtig omgaan met vocht om vlekken en kringen te vermijden.
Aron tafel

Gelakt of vernist versus geolied

Een gelakte (of verniste) houten tafel heeft nog steeds een natuurlijke uitstraling, maar oogt door de lak eerder glad dan robuust. Het voordeel van gelakt hout is dat vocht minder snel in het materiaal trekt, maar beschadigingen in de lak zijn wel minder gemakkelijk weg te werken (omdat je dan de vernislaag volledig moet wegschuren alvorens je opnieuw kan behandelen). Je ziet ook iets vlugger krasjes bij een gevernist meubel dan bij een geolied meubel.

Prijsklasse van een volhouten eettafel voor 6 personen start vanaf 700 euro.
Tafel Mangohout - Lak Tabassum tafel - Olie

6         Natuursteen

Hier gaat het over de groep eettafels met een marmeren, travertin en andere natuurstenen tafelblad.

Natuursteen is mooi maar jammer genoeg heel poreus en dus heel gevoelig voor vlekken. Daarnaast is het ook niet krasbestendig. Je hebt ook binnen natuursteen gigantisch veel opties waarbij de ene afwerking al wat beter is dan de andere.

Natuursteen is duur, dus dat zie je ook in de prijs van een eettafel terug. 

Algemene onderhoudstips:

Vermijd ALTIJD reinigingsmiddelen met zuur, ammoniak, chloor of andere schuurmiddelen. Die kunnen zelfs de beste materialen beschadigen.

Bij vlekken geldt bijna altijd: er snel bij zijn is belangrijk, een vochtige doek gebruiken en eventueel een paar druppels afwasmiddel. Hiermee kom je al een heel eind!

Belangrijk is om altijd het totaalplaatje te bekijken. Een houten tafel die geleefd heeft kan ook zijn charmes hebben. Kom gerust langs als je beroep wilt doen op ons gratis advies!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »