Servies kopen: wat is nu het verschil tussen keramiek, aardewerk en porselein? - Umber & Smoke
  • Lorem ipsum

Servies kopen: wat is nu het verschil tussen keramiek, aardewerk en porselein?

25 Feb 2021
door Umber & Smoke

Keramiek is de brede verzamelterm voor alle soorten gebakken klei of aarde, en de term zegt eigenlijk weinig over het materiaal en de eigenschappen van het servies. Er zijn 3 groepen te onderscheiden, namelijk aardewerk, stoneware (steengoed) en porselein. Beiden worden gemaakt met water en klei en dan gebakken, maar ze zijn toch verschillend.

 

Wat is aardewerk?
Aardewerk wordt vervaardigd bij een lagere temperatuur (800-1150°C) en heeft vaak een grilliger uiterlijk. Het is iets zwaarder en breekbaarder dan porselein. Grote schalen met een robuust uitzicht worden hoofdzakelijk in aardewerk gemaakt. 

 

Wat is stoneware (steengoed)?

Stoneware komt veel voor en is iets sterker dan gemiddeld aardewerk. Het is gemaakt van klei met een fijne korrel en wordt afgebakken rond 1200° C.

70s reeks van HK living: stoneware met reactieve glazuur

 

Wat is porselein?
Porselein wordt bij hogere temperaturen afgebakken (1300-1500°C) en is daardoor zeer stevig en duurzaam. Ondanks zijn lichtere gewicht zal porselein dus minder snel breken dan aardewerk. Er zijn verschillende varianten van porselein. Bijvoorbeeld Siloxi porselein is een hoogwaardige porselein die extra licht, extra dun en extreem duurzaam is. 

 

Tegenwoordig kan je het verschil tussen aardewerk en porselein met het blote oog bijna niet onderscheiden. We zien het vaak in onze winkel, waar mensen altijd verschieten van hoe 'authentiek' een porseleinen bord er bijvoorbeeld kan uitzien. Dat komt omdat het uitzicht grotendeels wordt bepaald door het glazuur.

Galaxy reeks: porselein met reactieve glazuur. Het reactieve glazuur zorgt voor kleurschakeringen en maakt elk stuk uniek.

 

Wat is glazuur?

Glazuur is een dunne laag die wordt aangebracht op gebakken materialen om deze een mooi uitzicht te geven en te beschermen. Door het glazuren wordt keramiek minder poreus, waardoor het beschermd wordt tegen krassen en vloeistoffen. Bij een reactieve glazuur krijg je verschillende soorten kleureffecten door een chemische reactie. Je hebt ook matte glazuur, deze geeft de borden een mat uitzicht en kan ook een effect hebben op het geluid van bestek op een bord. Daarnaast zijn er nog technieken om een bord een ander uitzicht te geven, hier gaan we even niet op in. 

 

Wat is nu belangrijk bij het kopen van een servies? Wil je een servies (borden) voor elke dag, dat lang meegaat, dan is porselein aangeraden. Voor tasjes, kommetjes, borden die je nu en dan boven haalt is aardewerk voldoende kwalitatief. Voor gebruik in horeca is porselein altijd aangeraden. 

Alle aardewerk, stoneware en porselein kan in de vaatwas en microgolf, tenzij ze een zilveren of gouden afwerking hebben.

 

Smoke reeks: porselein met matte, reactieve glazuur. 

 

Tips voor het kopen van een mooi servies:

- Kleurcontrast: Contrast tussen je servies en het tafelblad/tafelkleed (donker/licht of contrasterend kleur) zorgt voor een mooi effect. Dit kan ook door je onderste bord te laten contrasteren met je bovenste bord. 

- Verzamelen: Begin voor een basis servies in neutrale tinten (bv. beige en bruin) en mix & match verschillende vormen en texturen in deze tinten. Het leuke hieraan is dat je mettertijd je servies kan aanvullen met items van de kringloopwinkel, zelfgedraaide keramiek of unieke vondsten, maar dat het toch een samenhangend geheel vormt. Zo creëer je je eigen unieke set. Je kan natuurlijk ook all the way gaan en kiezen voor een bonte verzameling gekleurd servies, zoals de kleurrijke collecties van HK living.

Wit marmeren tafel met donkere borden en bestek. Het contrast zorgt voor een mooi effect.

 

Doe ook eens volgende check:
- Passen de borden bij je (toekomstige) tafel?
- Test als je kan het geluid van je bestek op een bord. Sommige mensen zijn gevoelig aan het krassende geluid die sommige borden met zich meebrengen.
- Bij borden met opstaande rand: is de rand niet te hoog voor je bordenhouder in de vaatwas?

 

Deze standaard afmetingen kunnen handig zijn als je online borden koopt:
- Een dinerbord (standaard 'groot' bord) heeft een gemiddelde diameter van 26 à 27 cm.
- Een ontbijtbord (standaard 'klein' bord) heeft een gemiddelde diameter van 20 à 22 cm.
- Een diep bord heeft een gemiddelde diameter van 20 cm.
- Een ontbijt-/soepkom (standaard kom) heeft een gemiddelde diameter van ongeveer 14 cm.

 

Graag wat meer advies? Kom eens langs of stuur een mailtje naar [email protected] en we helpen je met plezier verder! 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »