Tips & Inspiratie - Onze 10 tips voor de gezelligste sfeerverlichting - Umber & Smoke
  • Lorem ipsum

Onze 10 tips voor de gezelligste sfeerverlichting

18 Oct 2022

Nu het weer donker en koud wordt, zoeken we sfeer en warmte op in huis. Gezelligheid in huis creëren begint bij het uitkiezen van de juiste verlichting. Met deze 10 tips helpen wij je op weg om de juiste sfeerverlichting te kiezen.

 

1. Kies voor LED
LED lampen zijn energiebesparend, duurzaam en gaan super lang mee. In tegenstelling tot wat velen denken, zijn er intussen heel wat gezellige LED lampen op de markt. Het is namelijk niet het soort lamp dat je verlichting gezellig maakt, maar de Kelvin of kleurtemperatuur van de lamp die het licht warm of koel maakt. Meer uitleg hierover vind je bij het volgende puntje. 

TIP: door je gloeilampen te vervangen met LED spaar je veel uit: door een gloeilamp van 60 watt die elke dag 4 uur brandt te vervangen met een ledlamp van 6 watt, bespaar je op jaarbasis  zo een 40 euro voor elke lamp in huis.

 

LED

 

2. Kies voor een lage Kelvin = warm licht
Voor de kleurtemperatuur van je lamp te bepalen, kijk je naar het aantal Kelvin van de lamp. Hoe lager de Kelvin, hoe warmer en sfeervoller het licht. Wij bij Umber & Smoke zijn grote fan van een gezellige warme Kelvin tussen 1800-2000K.

 

Kelvin


3. Mix geen verschillende Kelvins
Heb je eenmaal een gezellige Kelvin gekozen dan raden we je aan om binnen dezelfde ruimte het bij dezelfde Kelvin te houden. Wanneer je warme kleurtemperaturen met koude door elkaar gaat combineren zal de ruimte ongezellig en minder mooi ogen.

 

4. Meerdere lichtpunten met lagere lumen ipv 1 lichtpunt met hoge lumen
Lumen of lichtsterkte is de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron uitstraalt. Voor gezellig sfeervol licht raden we je aan om in de plaats van één lichtbron met hoge lumen, meerdere lichtbronnen met lagere lumen te combineren. Dit kan in één lamp door bijvoorbeeld voor een lamp te kiezen met meerdere lichtbronnen (zie foto). Je kan namelijk het aantal lumen van je lampen gewoon optellen. Als je de verschillende lage lumen van meerdere lampen optelt, kom je tot dezelfde lichtsterkte van één of 2 lampen met een hoog aantal lumen en heb je veel gezelliger licht. Ga gerust tot 8 lichtpunten per kamer.

 

Meerder lichtpunten

Hanglamp Hawk - Triple Zwart €189

 

5. Verspreid je lichtpunten
Laat je lichtpunten zeker niet enkel vanuit het plafond komen, dit is niet gezellig en ook niet functioneel want al het licht wordt gecentraliseerd. Gebruik je wanden, vloeren en kasten om je sfeerverlichting in te integreren en het licht te decentraliseren.

 

Meerdere lampen

 

6. Verlicht je hoeken
Je hoeken verlichten is ideaal om bepaalde sferen te creëren en om je ruimte groter te doen lijken. Door het licht vanuit een hoek op de muur of het plafond te weerkaatsen, wordt het licht door de volledige ruimte geprojecteerd. Hierdoor lijkt je ruimte meteen een stuk groter en sfeervoller!

 

Staande Lamp - Gold Leaves

Staande Lamp - Gold Leaves €199

 

7. Kies voor dimbaar licht
Dimbare lichten hebben tal van voordelen en je hoeft er niet eens een ingebouwde dimmer voor te hebben. Kies voor lichtbronnen die zelf een 3 stappen dimfunctie hebben of ga voor Smart lichtbronnen die je met je app kan dimmen. Super handig en gezelligheid verzekerd!

 

Smart Lichtbron

 

8. Ga voor indirect, diffuus of kooldraad
Indirecte verlichting is verlichting waarbij je de lichtbron niet kan zien. Bij indirect licht wordt de omgeving gebruikt om de ruimte te verlichten. Hierbij kan het plafond of een wand dienen als reflector waardoor het licht weerkaatst wordt door de ruimte. Gladde oppervlakken weerkaatsen beter licht dan vlakken met structuur.

 

Bij diffuus licht wordt het licht verdeeld door bijvoorbeeld een licht doorlatende lampenkap. Diffuus licht is een egaal licht dat gelijkmatig over het oppervlakte wordt verdeeld. Hierdoor wordt de ruimte overal evenveel belicht en vindt er geen harde schaduwvorming of reflectie plaatst.

 

Kooldraad is een lichtbron waar je in kan kijken zonder je ogen pijn te doen. Kooldraden hebben een prachtige warme sfeer en een hoge energie-efficiëntie.

 

Diffuus Licht

Hanglamp - Green Bamboo Lantern €659


9. Mix materialen, vorm en kleur
Voor een speels en origineel interieur kan je verschillende sfeervolle lampen combineren. Wees niet bang om verschillende materialen, vormen en kleuren te combineren. Als je twijfelt en nood hebt aan stijladvies, helpen wij je hier graag bij verder!

 

Mix Materialen

 

10. Maak een plan
Een lichtplan maken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Breng je ruimte in kaart en kijk waar er lichtpunten en stopcontacten in de ruimte aanwezig zijn. Vertrek van hieruit om na te denken over de functie en plaats van elk lichtpunt. Maak een onderscheid tussen basisverlichting, sfeerverlichting of functionele verlichting (1 lamp kan ook 2 functies hebben). Van hieruit kan je vertrekken om te bekijken welk type verlichting je wilt en hoeveel lichtsterkte (lumen) je nodig hebt. Ga hierop voort om te spelen met verschillende materialen, vormen en kleuren.

 

Lichtplan

 

Klinkt dit allemaal toch te ingewikkeld? Neem gerust contact op voor lichtadvies op maat!

Reacties
Sarah Daems
26 Oct 2023
fijne ervaring! ik heb me niet verveeld...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »