Tips & Inspiratie - Wat is het beste materiaal voor tuinmeubelen? We'll guide you! - Umber & Smoke
  • Lorem ipsum

Wat is het beste materiaal voor tuinmeubelen? We'll guide you!

21 Apr 2023

Het beste materiaal voor tuinmeubelen is voor iedereen anders, maar in dit handige overzicht lijsten we de voor- en nadelen op van de meest voorkomende materialen zodat je het beste tuinmeubilair kan kiezen voor jouw tuin of terras.

 

1. Hout

Er zijn heel wat verschillende houtsoorten die geschikt zijn voor tuinmeubilair. Denk aan alle soorten tropisch hardhout zoals Meranti, Bankirai, … De meest voorkomende houtsoorten voor tuinmeubilair zijn teakhout en acaciahout.

 

Teak is robuust en heel sterk, maar is in tegenstelling tot andere hardhouten ook vrij duur.

 

Acacia is milieuvriendelijker dan ander hardhout zoals teak. Acacia-plantages zijn over heel de wereld verspreid, alsook in Europa. Hierdoor is acaciahout vaak een stuk goedkoper dan ander hardhout.

 

Het voordeel van hout is dat dat het een hele natuurlijke look heeft en mooi in elke tuin of op elk terras staat. Maar hout leeft en is zeer gevoelig voor slechte weersomstandigheden. Hout vergt veel onderhoud (moet je jaarlijks behandelen) en kan je in de winter ook best binnen zetten. 

 

Tuintafel Teak

Tuintafel Teakhout Stella €1230

 

Balkontafel 

Balkontafel Acaciahout €66

 

2. Metaal

Binnen metaal heb je verschillende soorten die nogal uiteenlopen qua karaktereigenschappen. De 3 meest voorkomende types metaal in tuinmeubelen zijn aluminium, gietijzer en roestvrij staal. Opgelet! Er zijn veel metalen tuinmeubelen op de markt die niet roestvrij zijn. Deze vermijd je dus best als je tuinmeubelen niet op een overdekt terras staan. 

 

Aluminium is super licht, dus handig om te verzetten en zeer onderhoudsvriendelijk. Daarnaast is aluminium heel sterk en roest het niet! Het nadeel van aluminium is dat deze vaak duurder geprijsd is dan andere metalen.

 

Zuiver Vondel

Vondel serie in Aluminium van Zuiver - Bistrotafel €589

 

HKLiving

HKLiving Loungebank Aluminium €1595

 

Gietijzer is vaak sierlijker dan aluminium, maar ook enorm zwaar. Het voordeel van gietijzer is dat het een stuk goedkoper is dan aluminium. Het nadeel van gietijzer is dat het in tegenstelling tot aluminium kan roesten. Niet ideaal dus als je tuinset niet op een overdekt terras staat.

 

Roestvrij staal is ten opzichte van aluminium een stuk zwaarder en sterker, maar nog steeds lichter dan gietijzer. Wanneer roestvrij staal behandeld is met een poedercoating of gegalvaniseerd, is het enorm gebruiksvriendelijk en weerbestendig. Daardoor kan je roestvrij staal gemakkelijk het hele jaar door buiten laten staan.

 

Wij zijn persoonlijk grote fan van de tuinmeubelen van het Italiaanse merk Emuvanwege hun uitstekende prijs/kwaliteit.

 

Emu metaal is puur Italiaans vakmanschap en van Europese productie. De coating van Emu is uniek en beschermt tegen roest. Bovenop deze coating wordt een extra gegalvaniseerde poederlak gespoten die de meubels een extra beschermingslaag bezorgen. Met de juiste zorg gaan je Emu-tuinmeubelen levenslang mee. Emu tuinmeubilair vergt zeer weinig onderhoud, is stevig en de stoelen zitten ongelooflijk comfortabel. Dit prachtige Italiaanse design is beter geprijsd dan andere merken in dezelfde kwaliteitscategorie. Hun uitgebreide aanbod aan tuinstoelen, tuintafels, tuinsets en loungesets komen in veel prachtige mooie kleuren.

 

Wat is dan het verschil tussen aluminium versus Emu metaal? Aluminium is van nature roest- en weersbestendig, maar het metaal van Emu werd door de unieke coating van 3 lagen roestvrij gemaakt. Aluminium is een stuk lichter dan het Emu metaal, wat voor veel mensen een voordeel kan zijn, maar Emu metaal is een stuk goedkoper dan aluminium.

 

Je kan een uitgebreid aanbod van Emu-tuinmeubelen bekijken in onze showroom in Gent!

 

Emu tuinstoelen

Emu tuinstoelen Coupole €164, EmuPlus4 tuintafel €1212

 

Emu Loungeset Star

 

Emu Tuinmeubels

Emu tuinstoelen Rio & Emu tuintafel Nova

 

3. Kunststof tuinmeubelen

Het voordeel van tuinmeubelen uit kunststof is dat ze licht, weerbestendig en gemakkelijk in onderhoud zijn. Daarnaast is kunststof ook vaak goed geprijsd. Er zijn heel veel soorten kunststof materialen die geschikt zijn voor tuinmeubelen met elk z’n eigen stijl. Denk aan polywood, polyethyleen, dralon, gerecycleerde PET...

 

Textielkunststof is ook ideaal voor buitengebruik vanwege de weersbestendigheid. Zo is textielkunststof water- en vuilafstotend en sterk uv-bestendig. Daarnaast is textielkunststof ook goed bestendig tegen slijtage en is het vocht- en luchtdoorlatend.

 

Een trend die de laatste jaren heel erg populair is, is Rope/wicker - een gevlochten rotan achtige stijl met heel natuurlijke look. Het voordeel hiervan is dat het veel onderhoudsvriendelijker is dan natuurlijke materialen zoals bamboo en hout. Je kan deze meubels ook gemakkelijk buiten laten staan.

 

Loungestoel

Loungestoel in hout en polyethyleen €159

 

Tuintafeltje

Bijzettafel Victoria van Zuiver in recycled plastic €329

 

Outdoor Karup Outdoor Karup

Outdoor Loungebed Buckle Up met dralon textiel - Karup €849

 

4. Terrazzo (steen)

Tegenwoordig zijn er ook heel wat tuinmeubels van terrazzo steen. Terrazzo (granito) bestaat uit gegoten cement waarin marmerstukjes of andere steensoorten verwerkt zijn. Na droging wordt dit steenmengsel gepolijst waardoor je een prachtig effect krijgt. Je kan bij terrazzo kiezen tussen enorm veel stijlen, vormen en kleuren!

Terrazzo is bestand tegen vocht, UV-stralen en extreme temperaturen en warmt veel minder op dan metaal waardoor het zeer geschikt is voor buitenshuis gebruik.

 

Zuiver Outdoor

Bijzettafel Victoria van Zuiver in Terrazzo €359

 

Tuintafel Terrazzo

Outdoor Tuintafeltje - Terrazzo €149

 

Om even samen te vatten: de meest weerbestendige materialen voor je tuinmeubelen zijn roestvrij staal en kunststof. Andere materialen vergen meer onderhoud en berg je in de winter best op. 

Wij geven graag meer advies via mail of in onze winkel in Gent!

Mail naar [email protected] of kom gerust eens binnen springen :). 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »