De mooiste hanglampen bij een laag plafond

  • Geplaatst op
  • Door Umber & Smoke
  • 0
De mooiste hanglampen bij een laag plafond

Niet iedereen is gezegend met hoge plafonds, maar met verlichting kun je gelukkig veel doen om de ruimte optisch te verhogen. Spotjes op verschillende plaatsen in het plafond zijn bijvoorbeeld ideaal, maar vaak geven die niet de sfeer die je zou willen of zijn er niet voldoende voorhanden. Met een aantal slimme tips kies je zo de juiste hanglampen die helemaal tot hun recht komen in de ruimte.

 

De basisregel is: In de breedte werken. Horizontale lijnen doen een ruimte groter lijken, en dat geldt niet alleen voor lampen maar ook voor je meubels. (Opgelet, voor muren en wandbekleding geldt het omgekeerde en daar moet je net verticaal gaan werken). Met een hanglamp waarvan de breedte van de kap groter is dan de hoogte, ga je de ruimte optisch verhogen. Heel erg grote lampen zijn te vermijden, je blijft het best bij 'lichte' modellen.


Enkele voorbeelden:

 

 

Zuiver

Rotan hanglampen met diameter 45 cm van Zuiver €139

 

Heb je echt lage plafonds? Hoe dan ook rekening met de uitstraalhoek van de lamp. Naar welke kant schijnt de lamp? Geraakt (een deel van) het licht ook naar het plafond? Of houdt de lampenkap alles tegen? Hoe meer licht naar boven kan schijnen, hoe beter.

Enkele voorbeelden waarbij de lampenkap licht doorlaat:

 

Madam Stoltz

Hanglamp Butterfly met rotan en linnen van Madam Stoltz €94

 

Hanglamp

Hanglamp Orb met glas & antique brass €219

 

HKLiving

Hanglamp Green Bamboo Lantern van HKLiving €659

 

Je kan ook in de breedte werken door meerde lampen te laten vertrekken vanuit 1 punt of met een 'bar' te werken met verschillende draden. Doordat de draden vrij licht ogen, en je ook horizontaal werkt, is dit ook geschikt voor ruimtes met een laag plafond. Hang de lampen best op dezelfde hoogte. Je hebt een enorme keuze aan mooie lichtbronnen die je hierin kan gebruiken.

 

Dan rest ons nog: Hoe hoog hang je de lamp? Hou rekening met onderstaande factoren:

    1. Over het algemeen je een lamp minimaal 50 cm van het plafond. Een hanglamp die te hoog bij het plafond hangt is niet erg mooi, maar ook voor de verdeling van het licht is deze afstand ideaal.
    2. Hou natuurlijk ook rekening met de plaats waar de lamp hangt. Moet je eronder door? Zorg dat de grootste persoon in huis eronder kan zonder z'n hoofd te stoten. Hangt de lamp boven een (eet)tafel, keukeneiland, dressoir of bed? Dan kan die gerust wat lager hangen.
    3. Zit er in de armatuur een felle, directe lamp die in je gezicht schijnt? Dan hang je de lamp best hoger dan je gezichtsveld. Je kan ook altijd opteren voor een lamp die geen pijn doet aan de ogen, zoals deze reeks met kokersysteem of een opaal matte lamp. 

 

Extra tip om je plafond hoger te laten lijken: Zorg ervoor dat het plafond verlicht is door bijvoorbeeld een wandlampje of staanlamp naar het plafond te richten.

 

Voor meer advies over lage plafonds en/of verlichting: stuur gerust een mailtje naar [email protected] en we helpen je graag verder!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.